N Y H E D S B R E V

for SKIVE KULTURHISTORISKE MUSEUMSFORENING

Kommende arrangementer:

Foredrag af cand.mag. Hanne Sejersen om Johannes V. Jensens roman ”Kongens Fald”.

Romanen er en dramatisk og poetisk fortælling om magtkampe og skæbner på Kong Christian d. 2.s tid med hovedfiguren Mikkel Thøgersen som omdrejningspunkt. Det nærmest uovertrufne sprog er fuld af kreativ fortælleglæde, fremstillingen er genremæssigt mangfoldig, og indholdet på samme tid brutalt og stemningsmættet.

Torsdag den 24. oktober 2019, kl. 19.00 på Skive Museum med indgang fra Havnevej 14C.  

Tilmelding til Gunhild Olesen Møller, mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., senest den 21. okt. Pris for deltagelse er 50 kr. for medlemmer af foreningen og 75 kr. for ikke-medlemmer.  

        

       

Johs. V. Jensens historiske roman Kongens Fald, udgivet 1900-01 har to hovedpersoner, den fiktive Mikkel Thøgersen og kong Christian 2., som hver på deres måde - og vel som repræsentanter for land og folk - symboliserer et fald og et forfald.

Maleriet med Carl Blochs nationalromantiske fremstilling af den hvileløse Christian 2. sammen med Mikkel Thøgersen i baggrunden har sit motiv fra Christian 2. i fangenskab på Sønderborg Slot 1531-49, hvor Mikkel Thøgersen var med som kongens tjener og medfange efter nedkæmpelsen af bondeoprøret under Skipper Clement. Bloch kunne dog ikke vide, at Johs. V. Jensen ville kalde Chr. 2.'s tjener Mikkel Thøgersen.

Efter Sønderborg levede Christian 2. i Kalundborg indtil sin død i 1559. Afsættelsen som konge og fangeskabet var den del af det menneskelige og nationale forfald, som Christian 2. i Johs. V. Jensens roman repræsenterer.

Christian 2.  blev født i 1481 som søn af kong Hans. Han var regent i Danmark og Norge fra 1513-1523 og i Sverige fra 1520-1523. Som en konsekvens af Det Stockholmske Blodbad 8.-9. nov. 1520, hvor han henrettede 82 af sine adelige modstandere, tog han magten over Sverige. Men den hårdhændede måde,han fik magten på, gjorde også, at han senere i 1523 i Danmark blev afsat af sine adelige magthavere i Rigsrådet, som især hæftede sig ved det økonomiske og politiske tab, som aktionen havde skabt i forhold til Sverige.

Landsknægten, voldtægtsmanden og den fallerede teologistuderende Mikkel Thøgersen var bondesøn fra Himmerland, Johs. V. Jensens barndomsland. Mikkel fik som andre boglige bondesønner mulighed for at studere teologi i København i slutningen af 1400-tallet. Mikkel Thøgersen er præget af selvreflektion og tvivl på egen identitet. Det har han til fælles med kongen, hvis tvivl og mangel på beslutsomhed malende beskrives i romanen med den nat, hvor han bliver afsat og fortvivlet sejler frem og tilbage mellem Snoghøj og Middelfart – ude af stand til at bestemme, om han skal overbevise stænderforsamlingen om sine lederegenskaber med ord eller magt.

I et lidt længere nationalt perspektiv kan de i romanen beskrevne - og historiske - begivenheder omkring 1500 ses som begyndelsen til landets forfaldshistorie med perspektiv til tabet af Sønderjylland i 1864. Det er Johs. V. Jensens umiddelbare historiske erfaring.

Også på lidt længere sigt kan man historisk pege på, at Christian 2. var forud for sin tid i den sympati for bønder og byens borgerskab, som med reformationen i 1536 og enevælden i 1660 svækkede først kirkens, senere adelens magt.


 

 


 

Billedskole på Skive Museum efterår 2019

 

 

 

 

   

Glyngøre Plein Air 2019

Nyhedsbrev - kommende arrangementer 2019

Onsdag aften på Skive Museum 

Billedskole  Skive Museum
Bliv medlem af SKM, og få adgang til alle Museum Sallings museer.
Sammus er danske museumsforeninger, på nuværende tidspunkt 61 tilsluttede foreninger, som har et samlet medlemstal på ca. 52.000. Skive Kulturhistoriske Museumsforening (SKM) er medlem og modtager herfra nyhedsbreve, som vi hermed gør tilgængelige for vore medlemmer og gæster på foreningens hjemmeside. Ind imellem kommer nyhedsbrevene lidt forsinket på hjemmesiden, så lægger vi dem her.

  

Indenrigsministeriet udvalgsbetænkning
 
   

Søg  

   

Besøgstæller

Vi har 14 gæster og ingen medlemmer online

   

Besøg

I dag106
I alt849364

Gæster IP 35.171.45.91
   
© Skive Kulturhistoriske Museumsforening