Den spændende historie om tyskernes piger

Da journalist Merete Just, Sdr. Thise, i 2013 skrev bogen ”Anton Rask – landsbylæge, modstandsmand og diplomat” om den store personlighed i Selde, var det meningen, at der kun skulle komme én bog.

Men beretningen om modstandshelten åbnede nogle af dørene hos de lokale piger, der fandt kærester blandt de tyske soldater under besættelsen. En af de nulevende tyskerpiger, en 90-årig dame i Salling, fortalte, at hendes læge, modstandsmanden Anton Rask, aldrig fordømte hende, selv om hun havde haft en tysk kæreste.

I bogen ”Tyskernes piger”, der udkom på Forlaget Just i november 2014, bryder flere lokale tyskerpiger syv årtiers tavshed med det som Skives politimester under besættelsen betegnede som ”uheldige episoder”.

Arbejdet med bogen fortæller Merete Just om ved et arrangement i Skive Kulturhistoriske Museumsforening. Det sker mandag 19. januar 2015 kl. 19-21 på Brårupgade 18, 7800 Skive.

”Tyskernes piger” starter og slutter med 70-årige Svend Erik Laursen, der som 59-årig i 2004 finder ud af, at han ikke blot er adopteret. Han er også biologisk søn af en pige fra Harre og en tysk soldat, der i 1944 var på rekreation i Skive efter gruopvækkende kampe på Østfronten, da de møder hinanden på Nordre Skole.

Det viser sig, at den ældre kvinde i Salling, der var doktor Rasks patient, har kendt Svend Erik Laursens biologiske mor som den ene tyskerpige kendte den anden i Skive under besættelsen. Og den 90-årige kvinde var klar til at fortælle om det allermest smertefulde, der har hjemsøgt hende lige siden.

For at sikre sig, at den ældre dame talte sandt, fik Merete Just adgang til dokumenter, der ellers ikke er tilgængelige for offentligheden, i blandt andet Rigsarkivet og Landsarkivet for Nørrejylland. Ved hjælp af interviews, kirkebøger, illegale blade, avisartikler og tæt på 70 år gamle dokumenter fortælles den hidtil ufortalte og dramatiske historie om tyskernes piger på Skive-egnen.

- Når en tyskerpige under besættelsen blev overfaldet, blev hun aldrig opfattet som sagesløs, og flere af dem holdt sig heller ikke tilbage for at provokere. Jagten på tyskerpigerne var nådesløs gennem det meste af besættelsen, og antallet af såvel klipninger som tyskerbørn er større, end vi hidtil har haft grund til at tro. Da tyskerpigerne afhøres under deres internering, fortæller de om, hvordan de tidligt opgav at anmelde det, der i juridisk forstand var overfald og legemskrænkelse, til politiet, forklarer Merete Just.

Journalisten oplevede gang på gang, at det var en opgave tæt på det umulige at beskrive de lokale piger, der under besættelsen fandt tyske kærester. Selv om historikeren Anette Warring allerede i 1993 i en doktorafhandling slog fast, at Skive efter befrielsen var et af de steder, hvor der blev interneret flest tyskerpiger.

- Tyskernes piger foretog sig intet, der var juridisk ulovligt. Men de brød tydeligvis uskrevne og moralske love, og det kom bag på mig, at allerede så tidligt som i maj 1941 blev den første tyskerpige i Skive udsat for klipning. Og jeg satte mig for i sidste øjeblik at forsøge at afdække, hvilke konsekvenser, det fik for pigerne. Det er en eviggyldig historie om, at det nogen hånligt affejer som ”drengestreger”, kan give livslange traumer for dem, det går ud over, siger Merete Just.

   
Arrangementer 2023: 
Arrangementer 2024:
Afholdte arrangementer
Bliv medlem af SKM, og få adgang til alle Museum Sallings museer.
Sammus er danske museumsforeninger - aktuelt 61 tilsluttede foreninger - som har et samlet medlemstal på ca. 52.000. Skive Kulturhistoriske Museumsforening (SKM) er medlem og modtager herfra nyhedsbreve, som vi hermed gør tilgængelige for vore medlemmer og gæster på foreningens hjemmeside. Ind imellem kommer nyhedsbrevene lidt forsinket på hjemmesiden, så lægger vi dem her. Nyhedsbrev72, 2021.

 

   

Søg  

   
© Skive Kulturhistoriske Museumsforening